Konut sigortası alırken dikkat!

7 Nisan 2015 Salı

Konut sigortalarının asli işlevi, konutları ve içindeki eşyaları beklenmedik hasarlara karşı korumaktır. Teminat altına alınan ana riskleri de yangın, sel-su baskını, deprem gibi felaketler oluşturuyor. Ancak günümüzde bunların yanı sıra pek çok teminat ve hizmet paket olarak sigortalılara sunuluyor.

Öyle ki konut paket sigortaları artık sadece binayı ve içindeki eşyaları yangın, sel-su baskını gibi risklere karşı güvence altına almakla kalmıyor, aile fertlerine ve komşulara gelebilecek zararları da kapsıyor.

Sigortalıların ihtiyaçları doğrultusunda yeniden şekillenen çoğu konut sigortası paketinde hırsızlık, üçüncü şahıs mali sorumlulukları, apartmanların ortak kullanım alanlarına gelebilecek hasarlar ve aile fertlerinin ev dışında başlarına gelebilecek kazalar da güvence altına alınıyor. Daha da ötesi çilingir, ambulans gönderimi gibi birçok yardım hizmeti de bu paket ürünlerde yer alıyor.

Üçüncü şahıslara karşı mali sorumluluk teminatı örneğin, çocuğunuz komşunun camını kırdığında ya da değerli bir eşyasına zarar verdiğinde ortaya çıkan hasarı karşılıyor. Dolayısıyla ilave bir poliçe almaya gerek olmadan kişisel olarak herhangi bir üçüncü şahsa verilecek zararlar da konut poliçesinin kapsamına giriyor.

AXA Sigorta Bireysel Teknik ve Teknik Operasyon Merkezi'nden Sorumlu Direktör ve Genişletilmiş İcra Kurulu Üyesi Balkır Demirkan, komşulara verilen zararlar kapsamında en çok karşılaşılan durumun muslukların açık bırakılması neticesinde su hasarları ya da evde çıkacak yangın nedeniyle oluşacak is ve diğer dolaylı zararlar olduğunu belirtiyor. Demirkan, artık konut poliçelerinde yangın teminatına bağlı komşuluk mali mesuliyet teminatının ayrılmaz bir parça haline geldiğine işaret ediyor.

Kiracıyı ev sahibine, ev sahibini de kiracıya karşı koruyan teminatları da almak mümkün. Örneğin kiracının hatasından kaynaklı bir zarara karşı, hasarı ödeyen ya da herhangi bir hasarda ev sahibini kira kaybından koruyan teminatlar sigortayı kimin aldığına göre şekillendirilebiliyor.

Güneş Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altaner, sabit elektronik eşyaların teminat kapsamına alınmasının da sektör uygulamalarında standart hale geldiğini belirtiyor. Altaner, "Elektronik ve dijital ürünlere, risk adresinde bulunması koşuluyla teminat veriliyor. Ancak bu teminat, hasarlanma oranının yüksek olması nedeniyle belli bir muafiyet karşılığında sağlanıyor" diyor. Yani elektronik cihazlar için belirli bir oran ya da meblağ muaf tutularak uygun primlerle koruma sağlanabiliyor.

Sanılanın aksine, ev eşyalarının değerleri doğrultusunda hesaplanan konut sigortası primleri pahalı değil. Örneğin TV, koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi eşyalar için 25 bin lira bedel üzerinden hesaplanan ve standart teminatları sağlayan bir poliçeyi 250-300 liraya almak mümkün.

Yorumlar
Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum bırakabilirler.
Yorum başlığı:
Yorum:
scroll up
WhatsApp Destek